.

.

Garfield's Diner Hawaii

 
Tycker man om Gustaf-serierna så är det alltid lika trevligt att träffa på de välkända karaktärerna även i tv-spel. Det finns många Gustaf-spel till mobilen och det kommer nya ibland, men jag vågar mig ändå på att säga att Garfield's Diner Hawaii är ett av de bästa.
 
Gustaf och hans vänner är i Hawaii, men vänta dig ingen lugn semester - de har en restaurang, mat ska serveras och fort ska det gå. Kunder kommer in hela tiden och ditt jobb är att med fingret dra dem till rätt plats i restaurangen, klicka på dem för att servera och sedan ta betalt vid kassan innan de går. Mellan dagarna i restaurangen kan du uppgradera både möbler och personal, och köpa/anställa nya.
   Garfield's Diner Hawaii blir svårare och svårare för varje nivå (dag). Tycker du att det är för svårt eller för lätt kan du justera hastigheten - högre hastighet gör att kunderna betalar mera. Är det för svårt finns en mängd knep: Du kan bland annat stänga butiken för att hindra fler kunder från att komma in en stund, klicka upprepade gånger på din någon personal så att den jobbar snabbare eller använda speciella drycker man kan köpa som till exempel gör att personalen jobbar dubbelt så snabbt i tjugo sekunder. Problemet på de högre nivåerna (under förutsättning att man faktiskt har anställt lite extra personal) är dock inte att de jobbar sakta, utan att fingrarna inte hänger med längre!
   Svårighetsgraden är bra, men spelet blir lite enformigt i längden. Varje speldag i restaurangen gör du i stort sett precis samma sak. Något som ger spelet lite variation är åtminstone att du var tionde dag får välja om du vill spela en extra svår VIP-dag, och du tjänar då naturligtvis också extra mycket pengar - ett bra inslag som lyfter upp spelet!
 
Förr eller senare kommer det mesta att kosta premiumvaluta för att uppgradera, och denna köper du antingen för riktiga pengar eller får via din dagliga bonus och ibland även genom att klara speciella mål du får för varje dag, exempelvis att tjäna en viss summa pengar under dagen eller servera ett visst antal kunder utan att de blir otåliga och går iväg. Tyvärr är de dessa mål ibland väldigt svåra.
 
På dag 21 går det lugnt och fint, men...
 
... på dag 87 börjar det bli hett om öronen!
 
Betyg 8/10
+ Bra att man kan justera hastigheten, roliga karaktärer och fin grafik om du väljer att spela i HD
- Svåra dagliga mål ibland, enformigt
 
Enhet spelet testades på: Samsung Galaxy Tab 2 7.0, Samsung Galaxy Note
Utvecklare: Web Prancer, Cosmos Epoch Investments Limited
Pris: Gratis, mikrotransaktioner (Android/iPhone)
 

Flicka 2 Vänner för alltid

 
Flicka var en bra film, och nu har den fått en uppföljare som jag tycker är snäppet bättre. Filmen är fristående med ny huvudkaraktär, men det förflutna finns ändå kvar - så det som har hänt har alltså ändå hänt. De båda filmerna håller samma stil, men förutom att hästen är densamma påminner de inte om varandra särskilt mycket.
 
Carrie bor i storstan med sin mormor, tills denne inte längre kan ta hand om henne. Den enda som då finns till hands är pappan med sin hästfarm i Wyoming. Carrie är inte mycket för farmjobb utan tycker bättre om skateboard, men hon tvingas göra nytta för att kunna få en ny mobiltelefon. I vanlig filmanda möter hon sedan hästen som förändrar allt - mustangen Flicka. Om inte en annan tjej i trakten satt käppar i hjulet skulle livet förmodligen ha varit en dans på rosor.
 
Flicka 2 Vänner för alltid är en ganska rörande film om hur allt förändras för en tonårstjej för att hennes liv plötsligt vänds upp och ned. Hon har en trovärdig karaktär - lagom envis och hatar inte farmlivet för länge. Detta gör att fokuset kan hållas mot hästen Flicka och det blir en riktig hästfilm av det hela. Trots att Carrie långsamt förändras genom filmens gång förblir hon ändå sig själv och det är hela tiden tydligt vem hon är - vi åskådare på andra sidan tv-rutan kan verkligen lära känna henne.
   När man ser en film med djur som viktiga karaktärer, är det alltid roligt att studera deras skådespeleri. Hästen/hästarna i the Lone Ranger är till exempel otroligt duktiga, men även de olika hästar som spelar Flicka gör bra jobb.
   En till uppföljare till Flicka (Flicka 3 Bästa vänner) kom förra året trots att Flicka 2 inte riktigt bäddar för det, och den ska bli rolig att se. Även den nya filmen verkar ha en ny huvudkaraktär - Flicka verkar få många viktiga vänner under livet med nya karaktärer i varje film.
 
 
 
 
Betyg: 7 av 10
Köps: Till exempel på CDON, Discshop eller Ginza
 

Defender II - Förvånande hållbart

I Defender II ska du skydda dig och din mur mot fiender som kommer, och det gör du framför allt genom att skjuta pilar på dem som du styr med fingret. Efter varje bana som går får du mer pengar och kristaller som du använder för att uppgradera dina pilar, din mur och annat.
 
 
Defender II är ett roligt spel som varar förvånansvärt länge för att vara så otroligt enformigt. Egentligen gör man bara samma sak bana efter bana, och sedan en boss på var tionde nivå. Fienderna är inte särskilt varierande de heller. I början kommer det nya fiender då och då, men snart är det bara mängden och svårighetsgraden på dessa som kommer att öka för varje nivå. Även bossarna börjar snart återupprepa sig, och komma flera istället för en. Som sagt är det dock något som ändå gör att man spelar flera hundra banor utan att tröttna, och detta är bland annat att spelet flyter på så bra - du har alltid tid att köra bara en liten bana till.
   Jag gillar färgerna i spelet, och utseenden på de få fiender som ändå finns. Det finns mycket man kan uppgradera, vilket gör att man hela tiden kan skapa sina egna mål, så att spelet får lite större mening trots att det saknar story. Förutom att spela själv kan man också spela mot andra, vilket man tjänar än mer kristaller av.
   Då spelet är mycket långt är det oundvikligt att fastna någonstans förr eller senare, så trots att det flyter på snabbt och bra är det heller inte för lätt.
 
 
Betyg 8/10
+ Fint, flyter på snabbt, mycket att uppgradera, lätt att få pengar
- Mycket enformigt
 
Enhet spelet testades på: Samsung Galaxy Tab 2 7.0, Samsung Galaxy Note
Utvecklare: Droidhen Games
Pris: Gratis
 

Rise Of The Planet Of The Apes

 
Apornas planet är tillbaka - eller åtminstone en historia om vad som skulle kunna ha varit början.
   Ett forskarteam gör allt för att ta fram ett botemedel mot Alzheimers, som de sedan testar på apor. Vad de inte vet är att det de nu har framställt har mycket oväntade bieffekter - den som tar medlet blir plötsligt mycket mer intelligent. Följden blir oundvikligen ett par intelligenta apor, men dessa avlivas. Den enda överlevande är en nyfödd chimpans - Ceasar - som ärvt sin mammas intelligens, och berättelsen om hur denna apa växer upp i en människofamilj tar sin början.
 
På baksidetexten kan man läsa att "följden [av apans intelligens] blir en episk kamp om vilken art som ska bli planetens härskare...", men här lovar den för mycket. Att se filmen med detta i tron gör att det hela känns lite konstigt, då man sitter och väntar på mer än vad som ska komma. Rise of the planet of the apes (eller på svenska: Apornas planet revolution) är nämligen en film som skiljer sig från de andra om apornas planet då den är mycket lugn och fokuset är på en enda apas uppväxt tillsammans med människorna, även om den handlar om mycket mer och vi får se lite mer av annat senare. Vi ser hur Ceasar hamnar i ett mellanläge, för smart för att vara ett husdjur men heller inte tillräckligt smart för att helt kunna anpassa sig till människorna, och vi ser hur en äldre man i familjen kämpar mot just alzheimers. Det hela blir ganska rörande och dramatiskt.
   Filmen är bra. Den har flera starka scener (ofta blir vi imponerade av vad apan gör) och en smart sidohandling om något som sprider sig bland människorna sedan en har råkat andas in något under ett experiment. Denna sidohandling blev jag dock besviken över att inte få se särskilt mycket av, men filmen kommer att få en uppföljare som nog är värd att se fram emot. Svårt är det ibland också att veta vem som faktiskt är god och vem som är ond - aporna blir förvisso illa behandlade av människorna, men de har själva ett ganska häftigt humör!
 
 
 
 
Betyg: 7 av 10
Köps: Till exempel på CDON, Discshop eller Ginza
 

Nytt Minecraft Lego i höst

I september så kommer det nya Legoset med Minecraft-tema, och denna gång går turen till The Nether och The Village att gestaltas i de danska plastbitarna.
 
 
Det ingår två ghasts och en zombie pigmen till The Nether-setet, och en zombie, en gris och en bybo till The Village-setet. Priset kommer att bli detsamma som det redan existerande setet, så räkna med mellan 350 och 500 kr här i Sverige. Vi får bara hoppas att Legogruppen ökar tillgången på dessa set denna gången, då efterfrågan på originalet var och är enorm.
 
 
 

The Cabin in the Woods

 
Fem ungdomar har fått låna en stuga i skogen. De åker dit för att ha roligt, men vart har de hamnat egentligen? Efter att ha läst högt ur en gammal dagbok de hittat i källaren börjar zombies vandra upp ur sina gravar - och de vill inte väl. Allt händer dessutom medan ett företag filmar och håller koll på ungdomarna - varför?
 
 
 
Eftersom jag nyss har skrivit om World War Z som en zombiefilm av hög klass, skulle jag vilja skriva om the Cabin in the Woods som en zombiefilm av låg klass - men att kalla detta för en zombiefilm är kanske att ta i för mycket, lite som att kalla en film om krig och krigshästar för en hästfilm. Zombierna (liksom hästarna i exemplet) har här visserligen en viktig roll i filmen - viktig, men knappast central. Centralt är i stället kampen om överlevnad och det mystiska företaget. Filmen är som en blandning av Silent Scream och My little eye.
   Grundién till the Cabin in the Woods är märklig men har faktiskt många smarta drag, och den hade kunnat fungera bra om filmen gjorts lite bättre. Med dåliga skådespelare som stundvis helt tycks sakna känslor och löjligt mycket blod som får filmgodiset att se lite oaptitligt ut, fungerar det inte riktigt. Ibland får vi se scener hos företaget i sin ljusa och glada miljö, med ungdomarna i kampen för livet i bakgrunden - kontrasten här är alldeles för stor och berövar allt läskigt från filmen.
 
 
Betyg: 6/10
Köps: T.ex. på CDON, Discshop eller Ginza
 

Flying (crazy) Hamster

 
 
Flying Hamster är ett nedladdningsbart spel som finns på PSN Store och till iPhone. Handlingen är enkel: Någon har stulit den flygande hamsterns flickvän och nu är han arg. Ditt uppdrag är att navigera hamstern medan han flyger framåt över hela världen i en rasande fart, och du ska se till att han spottar diverse olika föremål på allt och alla som kommer i hans väg.
 
Spelet är simpelt, du gör samma sak i stort sett hela tiden när du tar dig förbi banor och bossar, men det är riktigt roligt och inget jag tröttnar på alltför snabbt. Grafiken är både söt, färgglad och varierande. Med en bakgrund berikad av katter som kräks och petar i bajs, fulla kalkoner och annat galet får det mig att tänka lite på Castle Crashers.
   Som resespel i bilen eller på tåget kan det här spelet vara det perfekta (åtminstone så länge du inte har laddat ner det till PS3, det kanske blir lite otympligt) då det går fort att spela en eller ett par gånger på kort tid, det är verkligen ett spel som flyter på snabbt och bra. Annars kan det vara något att roa sig med ett par kvällar, och det är svårt att inte tycka om ifall man gillar hamstrar - och vem gillar inte hamstrar?
 
Hönorna ger ifrån sig ägg som exploderar
 
Tillagade bläckfiskar fungerar utmärkt att spotta på folk
 
 
Betyg 8/10
+ Många roliga vapen och fiender
- Blir oundvikligen enformigt efter ett tag
 
Enhet spelet testades på: Playstation Vita
Utvecklare: The Game Atelier
Pris: PSN store 25 kr,  iPhone 28 kr. Gratisversioner/demon finns.
Finns på PSN store
 

World War Z - Zombiefilm av hög klass

 
Zombier är på modet, och snart kan man köpa den senaste säsongen av the Walking Dead i de svenska affärerna. Nu har World War Z haft premiär och tagit begreppet "zombiefilm" till en högre nivå. Filmen börjar med ett snyggt intro och riktiga forskare som kommenterar detta konstiga som plötsligt börjat sprida sig världen över. Redan innan titeltexten kommer upp på bioduken förstår jag att den här filmen kan vara riktigt bra.
 
En pandemi har brutit ut: folket förvandlas till zombies och de smittar varandra i en rasande fart. Snart finns det nästan ingen trygg plats kvar på jorden att vara på. En plats som finns är dock en militärbåt i havet, där före detta FN-anställde Gerry Lane har lyckats hitta skydd åt sin fru Karin och deras två döttrar. För att de ska få vara kvar på båten krävs dock att Gerry själv gör någon nytta, och han tvingas därför ut på en livsfarlig resa för att ta reda på mer om pandemin.
 
 
 
World War Z börjar rörande då vi får se hur katastrofdagen börjar som en vanlig vardag hemma hos familjen Lane som äter pannkakor i köket - ett bra inslag i och med att vi får lära känna karaktärerna redan innan katastrofen sedan tar fart, vilket ökar känslan betydligt. Hela handlingen går sedan för det mesta framåt i ett bra tempo. Det är riktigt hög spänningsnivå, men också ett par lugna andningspauser emellanåt.
   World War Z gör verkligen skäl för sitt namn - här handlar det nämligen inte bara om Gerrys familj, utan till skillnad från så många andra filmer är fokusen stor på att det är hela världen som ska räddas - och med detta i åtanke har de också lyckats bra med att blanda några olika nationaliteter och språk i filmen.
   Flera av skådespelarna gör ett så bra jobb att jag undrar om någon glömt tala om för dem att det hela bara var en inspelning. Detta gör tillsammans med andra fina detaljer (som den försiktiga sminkningen och smarta teorier) att filmen för det mesta känns trovärdig och äkta.
 
   Filmens berättelse är lite som ett väldigt bra pussel, men med några bitar som frustrerande nog inte går att hitta - den innehåller smarta detaljer och upplösningar, men tråkigt nog blir det sedan ett slarvigt slut på en bra historia och det fanns flera saker kvar jag kände att jag ville få reda på.
 
Betyg: 9/10
 
När filmen har släppts i vinter kommer du att kunna köpa den på t.ex. CDON eller Discshop. men tills dess kanske du vill läsa boken av Max Brooks som den är baserad på.
 

Minecraft som Lego

Har någon någonsin sett Minecraft utan att ha fantiserat om hur det skulle se ut om man kombinerade det med Lego? Någon digital sammanslagning har jag inte sett, men Minecraft finns åtminstone i Legoform. Idén började på CUUSOO - en av Legos Japanska partners - där användare får posta sina egna idéer på nya Lego set, och om en idé får 10 000 röster så finns det en chans att idén blir verklighet. Det var det som hände med Minecraft, och slutprodukten blev ett mikroset, där två fyrkantiga "ettor" i Lego utgör ett block från spelet. 

Kartongen är snygg och passande nog designad som en kub.
En kul detalj är att setet passar perfekt i kartongen även uppbyggt.
 
Uppbyggt är setet inte mer än 10x10 cm, men det är detaljerat och
en mycket trevlig pryl till Minecraft samlingen.
 
Det man helst inte vill möta när man är ute och gräver.
 
Det ingår många extradelar vilket är positivt,
ett stort plus också för att LEGO skickat med ett extra Stevehuvud.
 
 Överlag så är setet mycket bra, det är fint och innehåller flera bra detaljer. Att setet är i mikroformat är charmigt, och Steve och Creepern gör sig riktigt bra i smått. Vill du bygga ut och göra setet större kan jag rekommendera att köpa individuella bitar på Pick a Brick
 
Minecraft Lego kan du köpa här.
 
 
 

Nördprinsen - Kräver lite tålamod

Bild lånad från CDON där du kan köpa filmen
 
Dylan Schoenfield (Sarah Hyland) är rik och populär och hon drömmer om en enda sak - att vinna popularitetstävlingen Blossom Queen. Josh Rosen (Matt Prokop) däremot är en filmnörd som jämt går runt med en kamera i handen och behöver skapa en dokumentär till en filmfestival. Han bestämmer sig för att göra en dokumentär om Dylan och om popularitet, och en oväntad "katt och hund"-liknande vänskap tar fart.
 
När vi skulle se Disneys film Nördprinsen började det dåligt och vi ångrade snabbt vårt filmval. Dylan tappar sin väska i fontänen i  köp-centret och Josh rusar fram för att rädda den - en löjligt överdramatisk scen som borde ha hamnat bland de bortklippta scener som brukar finnas i bonusmaterialet. Dylan som karaktär är dåligt utarbetad.En dålig och en bra sida brukar de flesta "divor" i filmer ha, men Dylan tycks vara ond och god om vartannat gentemot samma person vid samma tillfälle och det hela blir bara rörigt - vem är hon egentligen? Jag är heller inte mycket för idén att plötsligt mitt i scener slänga in en annan scen där någon (Dylan eller Josh) på ett dagboksaktigt vis kommenterar händelsen innan det återgår till den ursprungliga scenen igen. En bättre idé hade kunnat vara att här bara lägga in rösterna och alltså inte ändra bilden.
 
Nog med klagomål, efter att ha tittat på Nördprinsen en stund märkte vi att den hade något som trots allt gjorde den värd att se - den var rolig. Små roliga kommentarer och detaljer lyfter upp filmen och jag kan därför säga att den åtminstone är värd en chans.
 
Dylan vill inget hellre än att bli Blossom Queen och i drömmarna ha det redan skett
 
Scenen när Josh ska rädda Dylans handväska ur fontänen är pinsamt löjlig
 
Betyg 6/10
 
Produktionsår: 2011
Genre: Komedi
Distributör: Disney
Köps: Till exempel på CDONGinza och Hemmakväll
 

Kung Fu Rabbit

I Kung Fu Rabbit så får du klassiskt plattformshoppande tillsammans med charmig grafik, och det jag gillar speciellt med Neko entertainments ninjakanin är att det kräver sin rättmätiga skicklighet från spelaren. Kontrollen är (åtminstone till de enheter med knappar) snortajt, och dör du så är det alltid ditt eget fel - precis som det ska vara i plattformsspel.
  
Kung Fu Rabbit saknar någon riktig handling, men du kontrollerar din kanin och på varje bana finns det en kaninunge att rädda - bortrövad av något mystisk fiendeväsen. Fienderna i spelet fungerar mest som hinder och patrullerar fram och tillbaka mellan två punkter, en välplacerad attack mot deras svaga punkt gör slut på dem. Attackerar gör kaninen automatiskt när denne stöter mot en fiende. 
 
Handlingen går framåt med hjälp av korta stilistiska serier.
 
Förutom fienderna finns här klassiska hinder i form av t.ex. plattformar som försvinner när du rör dem och plattformar som rör sig. Dessutom finns det en svart gegga som ofta placerats så att spelaren får tänka igenom sina rörelser mer taktiskt. Kaninen har bara en träff, och förlorar du den är det bara att börja om banan - vilket visserligen inte gör något då banorna är mycket korta. Du kan även samla morötter på varje bana som fungerar som spelets valuta, med vilken du kan köpa föremål för att t.ex. förbättra kaninens snabbhet, rensa alla fiender på en bana eller få dig att falla långsammare.
 
Spelets svarta gegga är inte att leka med.
 
"aaaaaahhhh!"
 
 
Betyg 8/10
+ Bra kontroll, grafiken, lagom svårt
- Lite väl kort
 
Enhet spelet testades på: Playstation Vita
Utvecklare: Neko entertainment
Pris: PSVITA 45 kr, Wii U eshop 50 kr, iPhone & iPad 22 kr.
Köp spelet till iPhone eller iPad här
 
 

Garfield's Trivia Party - Dåligt utfört

 
Garfield's Trivia Party borde vara rolig variation till alla andra tävlingsspel i mobilen/surfplattan, som quizkampen, songpop, ruzzle och så vidare, men tyvärr fungerar det inte som det ska. Det blir en dåligt utförd bra idé.
 
I det här spelet ska du inom en minut gissa rätt mellan fyra olika alternativ vad som ska stå i en pratbubbla som hör till en serie med Gustaf. Ådi har nämligen spillt kaffe över tidningen och det går inte längre att se vad där står! Ibland är svaren lite uppenbara dock, eftersom en del av alternativen helt enkelt inte skulle ha fått plats i pratbubblan...
   Idén är väldigt bra, och spelet skulle ha varit roligt om det fungerat flytande. Det är alltid trevligt att träffa bekanta karaktärer när man spelar. Tyvärr är dock Garfield's Trivia Party fyllt av buggar (går inte att spela trots att det är ens tur, hakar upp sig m.m.) och allmänt osmidigt (går inte att ta bort påbörjade spel m.m.). Serierna i Garfield's Trivia Party finns i olika kategorier och före varje spelfråga ska man spinna ett hjul för att se vilken kategori man får, vilket gör att det hela flyter på lite långsamt och sömnigt.
   Potentialen finns där och med en uppdatering kan spelet bli riktigt bra. I nuläget rekommenderar jag att du spelar solo för att undvika de flesta problem och buggar. Det blir lite rolig underhållning om du gillar Gustafserierna!
 
Ådi har spillt kaffe just över den bästa delen i dagstidningen
 
Betyg 4/10
Rolig idé 
Mycket buggar, segt, osmidigt
 
Enhet spelet testades på: Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Tab 2 7.0
Utvecklare: Lamplighter Ventures LLC
Pris: gratis (Android/iPhone), mikrotransaktioner

Pokémon #1 - STAB bonus

Med ett helt nytt Pokémon spel som kommer i höst (Pokémon X/Y) så vore det lämpligt att starta en bloggserie som fokuserar på just Pokémon. Till att börja med så är det träning av Pokémon (huvudserien till DS) som ligger i fokus - vad innebär Effort Value? Spelar en Pokémons Nature någon roll? och vad står egentligen STAB för? är exempel på frågor som  kommer att tas upp i denna bloggserien. 
 
Som titeln avslöjar så är det STAB-bonus som den första delen handlar om. Det är en förkortning för Same-Type Attack Bonus (samma-typ attack bonus), och innebär att en Pokémons attackstyrka ökar med 50% om dess attack är av samma typ (eld, vatten, gräs o.s.v.) som Pokémonen självt. 
 
Charizard t.ex. är       
 
 
Skulle Charizard då använda sig av en attack som är antingen fire eller flying skulle dess attack öka med 50% för den specifika attacken, men det finns ett par undantag. Attacker som inte använder sig av den normala attackformulan och attacker som delar ut en specifik attacksumma (t.ex. Low Kick, Leech Seed, Guillotine och Seismic Toss) fungerar inte tillsammans med STAB-bonus.
 
Till sist tänkte jag bara nämna abilityn Adaptability. Det är en ability som ökar en Pokémons STAB-bonus från 50% till 100%, men, det är bara 7 Pokémon som kan ha abilityn:
Eevee, Corphish, Crawdaunt, Feebas, Porygon-Z, och Basculin (båda versionerna).
Mer om Pokémons olika abilites kommer i ett senare inlägg!
 
 
 
 
 
 

Garfield's Escape - Väjning för hinder

 
I Garfield's Escape väljer du mellan att styra Ådi eller Gustaf i deras flykt från olika saker, till exempel den defekta djur-tvättar-roboten som galet följer efter stackarna. Eller styr och styr förresten - Gustaf/Ådi rusar fram i egen takt och du kan bara be dem att hoppa/ducka/klättra m.m. för att undvika allt som kommer i deras väg.
 
Det finns en liten passande story bakom spelet. Husdjuren springer alltså inte omkring utan anledning, utan i serierutorna man får läsa före flera av banorna får man veta att de faktiskt flyr undan något, vilket gör spelet lite mer meningsfullt.
  Det är fin grafik i Garfield's Escape och roligt med variationen att man kommer in i olika rum av huset efterhand man klarar banor, men synd är det att bakgrunden återupprepar sig. Du kommer att få springa förbi samma tavlor om och om igen, och hur många kylskåp har de egentligen?
 
Det är trevligt med serierutorna som driver den lilla storyn i spelet framåt
 
Det är underhållande att sitta och spela Garfield's Escape, i synnerhet när man uppskattar serietidningarna och karaktärerna i sig, men bakgrundsdesignen kunde ha varit betydligt mer välarbetad och spelet i sig är ganska enkelt gjort.
   Man får poäng för varje hinder som kommer ivägen beroende på både om och hur man klarar dem, och den sammanlagda poängen på banan leder sedan till en tass i antingen brons, silver eller guld. Lite väl svårt är det att få guldtassen, då man inte bara ska klara banan utan att ramla, utan även klara hinder på rätt sätt de gånger det finns flera metoder att välja mellan.
 
Betyg 6/10
+ Trevligt med storyn, välkända karaktärer
- Upprepande bakgrundsdesign
 
Enhet spelet testades på: Samsung Galaxy Tab 2 7.0
Utvecklare: Web Prancer, Cosmos Epoch Investments Limited
Pris: 15 kr (Android/iPhone)
 
 
 
 

En shopaholics bekännelser

I en sån där sorglig "Att Slänga"-kasse som man tvingas fylla då och då för att inte hela lägenheten ska vara bombarderad av prylar man aldrig använder, låg en rosa bok som heter "En Shopaholics Bekännelser", skriven av Sophie Kinsella.
   Jag plockade upp den, och efter att ha skrattat redan på de första sidorna fick den stolt lämna kassen. Nu har vi sett filmen, och den är nästan lika bra.
 
 
Rebecca "Becky" Bloomwood (Isla Fisher) är en shopinggalen tjej som lyckas både dra på sig skyhöga skulder och bli av med jobbet - en taskig kombination, som dock inte räcker för att sätta stopp för beroendet. Filmen handlar om hur hon försöker bli av med detta och skaffa ett jobb - men Becky vill inte ha vilket jobb som helst, hon vill skriva för modetidningen Alette. På vägen möter hon Luke Brandon (Hugh Dancy) och romantiken i sagan börjar slå rot.
   Köpbehovet i En Shopaholics Bekännelser är så fint skildrat med vackra ord och talande förstående skyltdockor att jag nästan blir lite shoppingberoende själv när jag ser den.
 
Har man shopping nära hjärtat är det omöjligt att inte tycka om Becky, även om hon beter sig illa ibland. Hon är snäll, har bra smak och framför allt: hon lyckas göra en mängd olika pinsamma saker och där har vi filmens komedi med många skratt.
   Lite roligare blir det också när man kan få se bloopers till filmen (det klart bästa bonusmaterialet att ha med i filmer enligt mitt tycke). En Shopaholics Bekännelser går dock framåt i väldigt hög fart ibland och har man inte läst boken kan den därför vara lite svår att hänga med i.
 
"Your mother and I think that if the American economy can be billions in debt and still survive, so can you."
Citat från filmen, sagt av Beckys pappa.
 
Filmen kommer från de populära böckerna av Sophie Kinsella
 
När man har läst en bok för att sedan se filmen blir man ofta besviken. Filmerna kan kännas som en slarvig snabbspolning av en bok (här är Jurassic Park ett exempel: filmen är förvisso fantastisk, men att jämföra den med boken av Michael Crichton är som att jämföra en fin middag med ett gammalt tuggummi) och många av de delar man så högt uppskattat är helt bortklippta. En Shopaholics Bekännelser är inte en kopia av boken, ett stort plus kan jag tycka. Ett försök att kopiera blir ändå sällan bra (undantag finns, däribland Jurtjyrkogården där även många repliker är kopierade från citaten i Stephen Kings roman) och då är det bättre att göra en ny historia som passar till filmrutan. Det viktigaste när man läst en bok och sedan ser en film är att man känner igen karaktärerna och de viktigaste händelserna. Becky är helt klart samma Becky.
 
 
Betyg 8/10
 
Produktionsår: 2008
Genre: Romantisk komedi
Köps: Till exempel på CDON, GinzaDiscshop och Hemmakväll
 

Tron: Legacy

Kevin Flynn är spelskapare och en av teknikvärldens största namn, men en dag försvinner han plötsligt. 20 år senare så snappar Kevins gamla kollega Alan Bradley upp en signal som han tror vara skickad från Kevin. Alan berättar det för Kevins nu 27-årige son Sam, som spårar signalen till en gammal spelhall hans far en gång ägde. Det dröjer inte länge innan Sam hittar sin fars speciella uppfinning och hamnar mitt i den digitala värld han byggt upp. Jakten på Kevin har börjat – det enda problemet är de onda program som försöker sätta stopp för honom!

 
Disneys Tron: Legacy är en ljusshow av imponerande mått, den värld som Sam hamnar i är mystisk och fängslande, och när jag tittade på filmen hade jag gärna velat veta mer om världen den utspelar sig i. Tyvärr så förklaras sådana detaljer som byggandet av nätet - den digitala värld Kevin byggt upp - enbart väldigt grundligt, och kanske är det tänkt att man ska ha fått förkunskaperna från originalfilmen från 1982? Tyvärr har jag inte det, och jag tror att det är många som jag som inte sett den första filmen. I övrigt så är Tron: Legacy mycket bra gjord vad gäller att vara fristående, och det är inga som helst problem med att hänga med i den - speciellt om du är van vid sci-fi.
 
 
Betyg 7/10
Du kan köpa filmen på CDON, Ginza och Discshop
 

Cooking Master - Kul en liten stund

 
Det här med att hitta mat-spel till mobilen eller surfplattan är som ett evighetsjobb. Det finns otroligt många, vilket bara gör det ännu svårare att hitta de som är riktigt bra då man måste prova en hel del först. Cooking Master av Mouse Games är roligt en stund, med fokus på lite matlagning och lite servering.
   Spelet går ut på att du ska servera kunderna innan de hinner bli otåliga och gå iväg. En del mat de vill ha ska stekas först och får då inte brännas, och annan mat ska bara upp på tallriken och iväg. Ett väldigt simpelt spel med andra ord, men simpelt kan vara roligt - en liten stund. Cooking Master är ett spel för resan, lite lagom svårt och med flera kunder att hålla reda på, men sedan har de 84 olika banorna blivit för enformiga för att sitta och roa sig med. Du gör ju egentligen inte annat än att tillaga (och ibland vidbränna) kött och klicka på matvaror och kunder om vartannat.
 
Det finns 84 olika banor om man räknar in alla svårighetsgrader
 
Varje bana ska klaras genom att målpoängen uppnås
 
Betyg 5/10
+ Lite lagom svårt och kul på resan
- Mycket simpelt och ganska enformigt
 
Enhet spelet testades på: Samsung Galaxy Tab 2 7.0
Utvecklare: Mouse games
Pris: Gratis (Android)
 

Humble Bundle Weekly - Two Tribes!

Nu har Humble Bundle en ny Humble Weekly Sale igång, och den här gången är det Two Tribes tur att stå i centrum med deras spel Toki Tori, där du i en pastellfärgad plattformsmiljö löser muspekar pussel och besegrar ondingar med din gula kyckling. Ett spel helt klart värt att titta närmare på med tanke på att du själv väljer hur mycket du vill betala. Spelet EDGE av mobigame ingår också i köpet, och i denna pussliga 8-bitars värld sätts dina reflexer på prov när du far fram med din psykadeliska kub. Betalar du mer än genomsnittet får du också några digitala koncept skisser samt en digital signerad Toki Tori 2 poster, men du får även spelet RUSH av Two Tribes! Du kontrollerar ett gäng kuber i detta pusselspel, och försöker hindra dem från att falla av kanten. Med tiden blir det mycket klurigare och kräver god planering från din sida! Jag ska inte heller glömma att nämna att det också ges rabattkoder för kommande Toki Tori 2 som fungerar på Steam med köpet.
 
Erbjudandet gäller i en vecka så passa på!
 
Toki Tori, pusselbriljans i charmig grafik?
 
I EDGE blinkar kuben, vilket är trevligt. :)
 
Det är lätt i början, men snart krävs god planering för att klara sig i RUSH.
 

The Lone Ranger

The Lone Ranger. Ja var ska man börja? I denna nya smått tokiga film av Disney ger de oss sin egen version av den gamla amerikanska kulturikonen Lone Ranger. Resultat blir en lyckad kombination av action och humor av samma typ som den i Pirates of the Caribbean.

Året är 1933 och en liten pojke på ett tivoli får syn på en indian i en monter för en uställning om Amerikansk historia. Nu visar det sig att indianen lever och är den legendariska indianen Tonto. Tonto lägger märke till att pojken är klädd som hans gamla vän Lone Ranger, vilket inspirerar honom att berätta för pojken om de händelser som han och juristen John Reid fick kämpa mot under deras tid som kompanjoner. Och även hur John gick från att vara en lagens man till att bli en laglös sådan – med rättvisan som sin vägvisare istället. Historien som Tonto berättar är spännande och fylld med humor, speciellt då den maskerade rangern och hans indianvän inte alltid kan hålla sams vilket skapar många komiska situationer.

Bilden är hämtad ifrån Disney här

Är du ute efter en allvarlig westernrulle lär du bli besviken, likaså om du var missnöjd med de senare delarna i Pirates of the Caribbean då denna spinner vidare på samma koncept. Om du däremot gillar action med mycket explosioner, ökenmiljöer och lite smått tokig humor så är detta en film som kommer roa dig i närmare exakt 149 minuter.

Betyg 8/10

Delver - ur ögonen på en rogue

Med äventyrslusten på topp så skriver jag denna recension. Delver är utvecklat av Priority Interrupt och i detta roguelike är du en äventyrare vars mål är att få tag på Yithidian orb som finns längst ner i grottans djup och sedan ta den tillbaka till ytan, men riktigt så enkelt är det faktiskt inte. 

"Var vänlig gå ut från biblioteket, vi har stängt nu!"

I rollen som en rogue i denna tredimensionella värld av pixel-grottor måste du på vägen mot ditt mål akta dig för både fiender och fällor. Till ditt förfogande har du diverse svärd och pilbågar samt olika sorters stavar laddade med elementära attacker så som eld och el. Det olika fiendetyperna som finns är väl balanserade, men något för få för min smak - hade gärna sett större variation. Ytterligare en viktig aspekt i den här typen av spel är loot, och här finns det gott om den varan. Du kommer att hitta massor av vapen, mat, rustningar och mystiska ???-potions.

Ljussättningen i spelet är riktigt fin och bidrar till stämningen.

Spelets kontroll tål att gå lite lättare in på då jag testat Delver till både Android och PC, och jag börjar med Android. Du styr din rogue genom att röra vid skärmens vänstra sida, och du justerar kameran med höger sida. Det finns en knapp för att strida, och en ”use”-knapp för att öppna dörrar, plocka upp föremål m.m. Det fiffiga med touchscreen-versionen är att man kan plocka upp föremål genom att dra dem till sin väska, och överlag är kontrollen riktigt vass för att sakna både mus och spak. Till PC använder du däremot den klassiska kombinationen WASD + mus för att kontrollera din rogue, samt musklick för attack och e för "use". Systemet för att hantera sin väska (symbolen uppe till höger) fungerar tyvärr inte lika bra till PC, då du först måste trycka z för att "släppa" kameran, och sedan gå in i väskan. 

I väskan har du plats för det loot du hittar.

Jag måste också nämna att jag är oerhört imponerad över hur buggfritt och välputsat Delver faktiskt är för ett spel som officiellt fortfarande befinner sig i alfa-stadiet av utvecklingen (jag trodde t.ex. att spelet var i beta oktober förra året). Ljudet är också i en klass för sig, och Whitewolf som gjort den mycket stämningsfulla musiken till spelet förtjänar ett eget omnämnande.

Betyg 9/10
+ Musiken, fin grafik, bra kontroll, stämningsfullt
- Några smärre buggar
 
Enhet spelet testades på: Samsung Galaxy Note, Acer Aspire V3-571.
Utvecklare: Priority Interrupt.
Pris: 13,88 kr (Android), 33 kr (PC).
Köp till Android.
Köp till PC.
 
 
 

Farm Frenzy

 
Farm Frenzy är ett roligt spel för alla farmspels-nördar. Det finns inte mycket djur att välja mellan (man köper ankor, får och kor, samt någon hund eller katt som hjälper till) men deras ägg, ull och mjölk kan användas till flera olika saker. Spelet är uppbyggt med banor som man ska klara av genom att utföra några mål, exempelvis producera ett visst antal muffins, ha en viss summa pengar och ett visst antal ankor. Målen klarar man av genom att sälja produkter, tjäna pengar, och på så vis bygga upp farmen med fler djur och produktionsbyggnader m.m. Glöm bara inte bort att mata djuren, och självklart måste du också skydda dem från en himla massa björnar... (men björnarna går att sälja, bra pengar faktiskt)
 
Den här banan klarar man genom att ha tre ankor och samla in tio ägg
 
Farm Frenzy är inget nytt spel, det finns flera uppföljare men den här recensionen avser det första. Som väntat är grafiken inte på topp, men det ser ganska trevligt ut ändå. Vad jag gillar med spelet är att det finns väldigt många banor. Dessutom kan man försöka klara dem på tid (och då får man extra många stjärnor som används till att köpa och uppgradera olika byggnader utanför banorna) och det är härligt svårt att lyckas med det ibland. Det finns också många awards att få genom att till exempel köpa 100 djur, klara 10 banor utan att något djur dör o.s.v.
 
Jag är inte den som brukar klaga på att det finns reklam i gratisversioner (hur ska spelutvecklarna annars tjäna pengar på att vi spelar deras spel?), men i Farm Frenzy är den väldigt dumt placerad. När en reklamruta dyker upp under spelets gång hamnar den uppe till höger och täcker både spelets klocka och banans mål. Köper man något i spelet försvinner all reklam.
 
Försök att få alla awards
 
I Farm Frenzy finns det gott om banor
 
Byggnader låser du upp och uppgraderar utanför banorna
 
 
Betyg 6/10
+ Många banor, svårt att klara dem på tid
- Antalet djur, grafiken, reklamens placering
 
Enhet spelet testades på: Samsung Galaxy Tab 2 7.0
Utvecklare: Alawar Entertainment, Herocraft
Pris: 11,89 kr/gratisversion (Android), 7 kr (iPhone), mikrotransaktioner