.

.

Rise Of The Planet Of The Apes

 
Apornas planet är tillbaka - eller åtminstone en historia om vad som skulle kunna ha varit början.
   Ett forskarteam gör allt för att ta fram ett botemedel mot Alzheimers, som de sedan testar på apor. Vad de inte vet är att det de nu har framställt har mycket oväntade bieffekter - den som tar medlet blir plötsligt mycket mer intelligent. Följden blir oundvikligen ett par intelligenta apor, men dessa avlivas. Den enda överlevande är en nyfödd chimpans - Ceasar - som ärvt sin mammas intelligens, och berättelsen om hur denna apa växer upp i en människofamilj tar sin början.
 
På baksidetexten kan man läsa att "följden [av apans intelligens] blir en episk kamp om vilken art som ska bli planetens härskare...", men här lovar den för mycket. Att se filmen med detta i tron gör att det hela känns lite konstigt, då man sitter och väntar på mer än vad som ska komma. Rise of the planet of the apes (eller på svenska: Apornas planet revolution) är nämligen en film som skiljer sig från de andra om apornas planet då den är mycket lugn och fokuset är på en enda apas uppväxt tillsammans med människorna, även om den handlar om mycket mer och vi får se lite mer av annat senare. Vi ser hur Ceasar hamnar i ett mellanläge, för smart för att vara ett husdjur men heller inte tillräckligt smart för att helt kunna anpassa sig till människorna, och vi ser hur en äldre man i familjen kämpar mot just alzheimers. Det hela blir ganska rörande och dramatiskt.
   Filmen är bra. Den har flera starka scener (ofta blir vi imponerade av vad apan gör) och en smart sidohandling om något som sprider sig bland människorna sedan en har råkat andas in något under ett experiment. Denna sidohandling blev jag dock besviken över att inte få se särskilt mycket av, men filmen kommer att få en uppföljare som nog är värd att se fram emot. Svårt är det ibland också att veta vem som faktiskt är god och vem som är ond - aporna blir förvisso illa behandlade av människorna, men de har själva ett ganska häftigt humör!
 
 
 
 
Betyg: 7 av 10
Köps: Till exempel på CDON, Discshop eller Ginza
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: