.

.

Lorax - Med många fina detaljer

 
Dumma mej 2 har börjat visas på biograferna, men samma skapare ligger också bakom en annan fin film som inte får glömmas bort, nämligen Lorax. Lorax är en fin berättelse om en värld där miljön har blivit så förstörd att det inte finns ett träd kvar, fotosyntes är ett okänt uttryck och frisk luft köps på flaska. Följ med i en berättelse om Audrey, Ted, Onceler och skogsvaktaren Lorax.
 
   Folket bor i staden Thneedville, en stad prydd med uppblåsbara buskar och tekniska träd med fjärrkontroll och diskobelysning - kunde de ha det bättre? Nej, folket tror inte det, men det finns någon som fortfarande har en dröm om något annat. Audreys högsta önskan är nämligen att ha ett riktigt träd, och om någon pojke gav henne det så skulle hon nog gifta sig med honom på en gång. Den tolvåriga pojken Ted börjar genast sin resa för att uppfylla hennes önskan, en resa som leder honom till en berättelse om den giriga Onceler och skogsvaktaren Lorax.
 
   Att fångas av en saga som Lorax är lite som att läsa en magisk barnbok när man är liten - det är svårt att inte bli rörd. Hela filmen är väldigt fin med bra animation, rolig design, fina citat och svängig musik. Karaktärerna är det bra variation på, och det är förmodligen omöjligt att inte tycka om mormor Norma.
   Något jag särskilt har fastnat för i Lorax är att det har lagts stor vikt vid de små detaljerna som man inte alltid ens lägger märke till. Det händer små saker i bakgrunden och precis före scenbyten, och man kan stanna upp en stund och fundera: hur kommer man ens på alla bra idéer?
 
 
Betyg 8/10
 
Studio: Universal Studios, Illumination Entertainments
Köps: Till exempel på CDON, Discshop och Hemmakväll
 

Dumma Mej 2 - Många skratt i salongen

Bilden är lånad från CDON där du kommer att kunna köpa filmen när den har släppts
 
Dumma Mej var en bra film när den kom och den blev den tionde största animerade långfilmen i USA genom tiderna. Nu har den helt klart fått en värdig uppföljare. I Dumma Mej 2 finns allt som vi gillade från föregångaren kvar - minionerna, Dr.Nefario, huset, barnen, Gru, en kombination av både elakhet och snällhet och nu mera ett inslag av kärlek också.
 
Animeringen är mycket bra gjord, särskilt när vi ibland får se saker från förstapersonsperspektiv för extra mycket känsla, och 3D-effekterna sitter som de ska - trots att jag sett så många 3D-filmer vid det här laget är det svårt att låta bli att sträcka ut handen för att prova om det går att röra vid saker.
   Prutthumorn från Dumma Mej har återvänt med ännu större kraft, och det ledde till många skratt i biosalongen. Minionerna har fått en ännu viktigare roll i filmen, och även detta är ett mycket välkommet faktum.
 
Betyg:9/10
Studio: Universal Pictures, Illumination Entertainments
Se trailer här
 

Beat the Beast

 
Med Beat the Beast har Chundos Studio gjort ett ganska simpelt Tower Defense-spel med härlig och färgglad grafik och rolig design. Var och en av de nio banor som finns utspelas på ett berg och de är visserligen fina, men alldeles för lika varandra. Skulle man vilja titta närmare på grafiken kan man zooma in, men då kameran i spelet är fokuserad på mitten så försvinner översta och nedersta delen av planen.
 
Varje bana utspelar sig på ett berg i trevlig grafik
 
Att klara ut Beat the Beast på "normal" eller "easy" är ganska enkelt, men man kan även välja att spela på svårighetsgraden "hard" och detta är precis så svårt jag tycker att det ska vara.
   Alla torn byggs på särskilda platser, och det finns därför ett begränsat antal torn man kan sätta ut. Så länge man spelar i det vanliga kampanj-läget är detta inget problem, men när man spelar i ett läge som kallas "courageous" blir det knivigare. Här ska man nämligen välja en typ av torn och får sedan använda endast detta, och väljer du att börja med ett billigt och lite sämre torn blir snabbt alla "torn-platser" fyllda. Att spela i läget "courageous" hade varit ännu roligare med fler torn att välja på - nu finns det bara fem torn i spelet, varav det ena är ett särskilt magitorn som byggs utanför banan. Variationen på fienderna är bara något större med sju olika monster, men dessa finns i tre olika utvecklingsformer var. Även tornen har två uppgraderingar.
   Variationen på spellägena är bra, man kan välja mellan campaign (det vanliga äventyrsläget), survivor (ett måste i alla Tower Defense, klara dig ett tag med bara ett liv), och den ovan nämnda curageous som är lite ny och annorlunda.
   Som helhet är spelet roligt, men ganska enkelt gjort. Det finns inga permanenta uppgraderingar, inga specialsaker att köpa och de nio banor som finns liknar varandra för mycket. Beat the Beast är värt sitt pris, för roligt är det, men vill man ha något att spela ett längre tag så bör man leta efter ett annat spel.
 
Zoomar du så försvinner nedre och undre delen av bilden
 
Det finns nio olika berg att spela på
 
Tornen byggs på bestämda platser
 
 
Betyg 6/10
+ Färgglad grafik, roliga spellägen
- Få torn, dålig inzoom och dålig banvariation
 
Enhet spelet testades på: Samsung Galaxy Tab 2 7.0, Samsung Galaxy Note
Utvecklare: Chundos Studio
Pris: 7 kr, gratisversion finns (Android), 0 kr (iPhone)
 
 
En andra åsikt av Simon:
Beat the Beast gör sig bra på bild, men när man väl sätter sig och spelar det märker man av de negativa sidorna, som t.ex. den lilla variationen torn, fiender och miljöer samt usel kamera. Innehållet är fattigt, men det som finns är ändå okej, och om du letar efter ett kort tornförsvarsspel att låta underhålla dig en kväll så kan det vara något för dig.
Betyg: 6/10

Muffin Knight

Muffin Knight är ett fartfyllt och väldigt kort spel där du samlar muffins och undviker att bli skadad av fiender för att avancera till nästa nivå. Tempot är högt eftersom banorna är små (vissa av dem är rent av så små att skärmen inte behöver scrolla åt något håll) och varje gång du tar en muffins så skiftar du karaktär. Det finns gott om karaktärer - inte mindre än 18 stycken - och alla har de sina egna speciella attacker, vilket gör att man snabbt får sina favoriter.
  De nio banorna som finns tillgängliga just nu har alla olika teman, men skiljer sig ändå inte mycket från varandra utan vissa av dem är rent av nästan identiska - utom just temat då. Den största skillnaden ligger egentligen i att sista banan har en boss.
  Muffin Knight är väldigt tomt på innehåll, men ska du bara ha något att spela under en längre resa eller liknande så är det ett alldeles utmärkt val. Till de positiva sidorna hör dessutom att kontrollen är bra i all sin enkelhet (gå åt vänster, höger, hoppa och attack), grafiken är fin och variationen bland karaktärerna är strålande.
 
Du startar med fyra karaktärer tillgängliga, men har snart låst upp allihop. 
 
Kanske blir din favorit magikern?
 
Eller kanske rentav zombien som spyr ut godis över sina motståndare?
 
Betyg 6/10
Fin grafik och variationen på karaktärerna.
Väldigt lite innehåll, tråkig bandesign.
 
Enhet spelet testades på: Samsung Galaxy Note
Utvecklare: Angry Mob Games
Pris: 7 kr (Android), 7 kr (iPhone)
Ladda ner till Android här
Ladda ner till iPhone här
 
 

Plants vs. Zombies

 
 
 
 
 
 
Många känner redan till Plants vs. Zombies, det är ett bra spel som helt klart förtjänar att bli recenserat.
 
Med hjälp av plantor du odlar ska du skydda dig från zombier som går till attack mot ditt hus - i början på framsidan av huset, men fortsätt spela så ser du att de har bättre fantasi än så. Det finns många olika zombier och många olika plantor. En del av växterna låser du upp under spelets gång, och en del måste du köpa dyrt (för pengar du får i spelet). Det här är ett bra inslag, då det ger mer mål till spelet - inte vill du väl klara ut det och sedan sluta spela utan att ha provat alla plantor? Dessutom finns det achievments att klara och en yeti zombie att hitta.
   Det finns många olika sätt att spela plants vs Zombies - särskilt efter den senaste uppdateringen. Du kan bowla, plantera blommor i din "zen garden", prova något av flera pusselspel med mera. Varför inte prova en särskild pusselbana där du får vara zombierna för en gångs skull till exempel? En del av specialbanorna du stöter på under spelets gång är tyvärr alldeles för lätta. På en av banorna ska du använda touchskärmen och trycka på alla zombier som dyker upp för att slå ner dem med en hammare. Det här är ungefär lika svårt som spelet "CrazyCat" - ett spel som är gjort för katter.
   Spelet börjar lätt men blir betydligt svårare senare, om man ska klara ut det har man verkligen något roligt att bita i.
 
 
"Cattatils can attack any lane and shoot down balloon zombies too."
 
Nu kostar Plants vs. Zombies 7 kr. Jag köpte det för runt trettio och det var redan då mycket prisvärt. Att spelet är hyfsat långt och bra varierat gör att det är roligt länge. Det finns många bra strategier och själv brukar jag börja med att bygga en mängd solrosor medan jag gör mig av med de första zombierna med billiga minor, för att sedan bygga de dyrare plantorna på en gång.
   Grafiken är färgglad och nästan omöjlig att inte tycka om. Det är inte mycket story bakom spelet, men litegrann finns där ändå, och i ett spel som det här kan jag tycka att det räcker.
 
Det finns många olika sätt att spela
 
Zombierna brukar vänligt nog varna innan de kommer
 
Betyg 9/10
+ Mycket varierande, roligt länge, många plantor, svårt på slutet
- När man spelat mycket hade det varit skönt att kunna öka hastigheten på de första nivåerna. En del specialbanor är för lätta.
 
Enhet spelet testades på: Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Tab 2 7.0
Utvecklare: PopCap, EA
Pris: 7 kr (Android), 7 kr (iPhone)
 
 
En andra åsikt av Simon:
Plants vs. Zombies är ett bra försvarsspel, och det finns mängder av växter att upptäcka. Även extra spellägen och achievments bidrar till att öka spelglädjen och även längden. Tyvärr så tröttnade jag rätt snabbt när jag började närma mig slutet, och några extra spellägen fokuserat på det som Plants vs. Zombies är känt för - nämligen försvar - vore att föredra.
Betyg: 7/10

Pixelgun 3D - ljummen zombieaction

Har du någon gång blivit arg när du dött i ett spel? Spelar du Pixelgun 3D - Survival Shooter har du all rätt att bli det. Det är inte så att det är ett överdrivet svårt eller dåligt spel, men de många småfel det innehåller gör spelomgången till en högst ljummen upplevelse.

Pixelgun 3D går ut på att du ska besegra alla horder av zombier på en bana, och om du gör det så dyker en portal upp som tar dig till nästa nivå. Så fortsätter det tills du är död (och förhoppningsvis också slagit ditt high score).

 

Som du ser finns det inte många valmöjligheter, starta och kör helt enkelt.

 

Med tanke på priset på 7 kr vore det kanske girigt av mig att vänta mig mer, men det gjorde jag. Här har Krasnov Games Craft sparat in på det mesta, och det finns inga som helst inställningsmöjligheter annat än att stänga av ljudet. Det är synd, eftersom en möjlighet att justera kamerakänsligheten, flytta knapparna för att skjuta och ladda om sitt vapen samt förstora/minska storleken på knapparna vore bra för att minska irritationsmomenten som den undermåliga kontrollen idag utgör. En annan detalj jag märkte efter en lite längre stunds spelande var att det endast finns tre olika typer av fiender – en krypande zombie, en gående och en fågel. Varje nivå har sina egna fiender, men det är bara dess skin som skiljer dem åt, de beter sig alltid likadant vilket gör Pixelgun 3D stelt och tråkigt rätt snabbt.

 

Knapparna för att ladda om och avfyra vapen ligger dumt nog där man naturligt vill ha tummen för att ändra kameran.
 
 
Den här zombien är till utseendet annorlunda än skelettet i bilden ovan, men det är i grunden samma fiende.

 

Nog om det negativa nu, för potentialen finns där. Några justeringsmöjligheter vad gäller spelkontrollen, flera typer av fiender, större och mindre labyrintlika banor samt lite achievments och kanske ett multiplayerläge hade gjort underverk för det här spelet och dragit upp det några pinnar på betygsstegen. Vapnen är bra animerade, och passar in i den övriga minecraft-designen.Variationen och balansen mellan dem är också bra, stora kraftfulla vapen som man snabbt tömmer magasinet på och som dessutom tynger ner dig så att du går långsammare, små pistoler med stort magasin som inte tynger ner din karaktär, och allt där emellan finns. Ett plus också för att banorna är av varierande miljö och tema.
 
 
Betyg 6/10
+ Vapnen, varierande miljöer
- Spelkontrollen, för få typer av fiender
 
Enhet spelet testades på: Samsung Galaxy Note
Utvecklare: Krasnov Games Craft
Pris: 7 kr (Android)
 
 
 
 

Nästan full pott för Kingdom Rush

 
Det är inte mycket "Rush" över Kingdom Rush, men kungligt bra är det!
 
Kingdom Rush är ett Tower Defense-spel i den vanliga andan men med något extra på toppen. Fienderna har sin stig att gå på och de kommer från olika håll, de har olika styrkor och svagheter och du ska utnyttja dessa för att bygga och uppgradera rätt torn och på så vis hindra fienderna att ta sig in i basen. Du har en hjälte som hjälper dig (här finns flera att välja på) och denna går upp i level under stridens gång men börjar sedan om på level 1 varje gång du kör en ny bana.
   Utanför striderna kan du göra permanenta uppgraderingar (kostar stjärnor du får om du spelar bra) och handla extraprylar i affären (kostar gems du får på varje bana).
 
Banorna är varierande och här ser du en i vintertema
 
Utanför banorna kan du göra många permanenta uppgraderingar
 
Olika fiender har olika svagheter och styrkor
 
Jag uppskattar alltid ett bra TD-spel och fastnade snabbt för Kingdom Rush. Grafiken är trevligt färgglad och spelet går snabbt att lära sig. Något som är viktigt för ett TD-spel är att man har lyckats hitta en bra balans mellan de olika svårighetsgraderna som finns. Kingdom Rush kan vara något svårt ibland, men jag måste påpeka att det är bättre åt det hållet än åt det andra.
   Tornen är lite speciella i Kingdom Rush. Du bygger exempelvis barracker, dessa tränar upp soldater (max 3 åt gången) som ställer sig ivägen för fienderna. Mycket närmre ett av de klassiska torn som brukar sakta ner kommer du inte förutom om du uppgraderar ett magitorn mycket högt. 
   Kingdom Rush är ett spel som är hållbart länge. Förutom många olika banor (som inte går alltför snabbt att köra igenom) och uppdrag fortsätter det att komma nya överraskningar - även efter det att eftertexterna har rullat!
 
 
Jag invaderas av goblins...
 
Betyg 9/10
+ Lång hållbarhet, många olika uppgraderingar.
- Lite svårt ibland (men det är ändå kul att ha något att bita i), går inte att öka hastigheten.
 
Enhet spelet testades på: Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Tab 2 7.0
Utvecklare: Ironhide Game Studio
Skapades: 2011
Pris: 13,10 kr (Android), 7 kr (iPhone), extra hjältar finns att köpa
Prova spelet här
 
 
 
En andra åsikt av Simon:
Kingdom Rush är bra. Det är riktigt bra faktiskt. Ironhide Game Studio har tagit den klassiska tower defence genren, satt sin egen prägel på den, och lyckats skapa ett TD i ett nästan felfritt utförande. Här finns i stort sett allt, hjältar, varierande torn och fiender, många banor och en bra svårighetsgrad.
Betyg: 9/10

Grottutforskande i Dungelot

Roguelike. Det är en genre som man många gånger antingen älskar eller hatar. Det är inte alla som gillar den många gånger pussliga spelmekaniken, de oförlåtande spelreglerna och levlandet med utvecklingsgrenar som får Kaliforniens redwood mastodonter att blekna i jämförelse. I Dungelot slipper du allt vad komplicerat heter, Red Winter Software har nämligen lyckats skapa ett roguelike som är enkelt att spela med all essens bibehållen – såsom permadeath, utforskande och turbaserade strider – och paketerat alltihop i en gullig grafik.

Varje karaktär har fyra unika färdigheter dem kan lära sig.

 

I början finns det endast en karaktär du kan välja mellan, men allt eftersom du spelar och kommer djupare ner i grottan så låser du upp fler karaktärer. Spelmekaniken är enkel och varje grottnivå består av en spelplan på 30 rutor. En av rutorna är dörren ner till nästa nivå, eftersom dörren är synlig från början av varje nivå, ligger istället svårigheten i att hitta fienden som har nyckeln till den. Under rutorna döljer sig också bl.a. hälsa, vapen, magier eller rent av ingenting. Det är det här som gör Dungelot speciellt, eftersom du inte vet vad som döljer sig under nästa ruta, blir det en chansning om du ska fortsätta nedåt, eller fortsätta röja klart där du är. Det kan ju faktiskt dölja sig hälsopoäng under rutan, men också en fiende?
   Detta är ett spel som förlitar sig till stor del på tur, men det gör ändå skillnad att tänka igenom sina drag innan man gör något förhastat. Striderna är ett turbaserat sifferspel där både du och fienderna har en siffra för hälsa, och en för attackstyrkan. Det går till så att du trycker på den fiende du vill strida mot, och då slår den första slaget (fienderna slår alltid först med några få undantag) och sedan slår din hjälte. Vill du sedan slå igen, trycker du bara på fienden igen. Simpelt. För att striderna ska bli mer varierande så har Red Winter Software lagt in mycket sådant som double strike, poison, fiender som halverar din attack och fiender som dubblerar sin egen attack efter halva dess hälsa försvunnit, bland många andra. Detta är enligt mig spelets starkaste sida, variationen på fienderna är nämligen klockren och det finns inget jag kan klaga på där. Utförandet hur själva striderna går till hade jag däremot gärna sett en förändring på, möjligtvis att utvecklarna minskade fokuset en aning på tur och gav spelaren chans att påverka utgången av striden mer?
   Hur som helst, Dungelot är en pärla i roguelike-genren, och du behöver inte vara ledsen om du dör i det, det är nämligen det som är själva målet i Dungelot. Att ta sig så långt som du kan innan du dör. Eller som spelet själv säger det, "Congratulations, you have died!".

 

Vampyren har bl.a. förmågan att få tillbaka hälsopoäng i strid.
 
Varje fiende i Dungelot är unik till både utseende och i dess styrkor och svagheter.
 
 
Betyg 8/10
+ Gullig grafik, bra variation på fienderna.
- Smått obalanserade magier, stundtals för
stor fokus på tur.
 
Enhet spelet testades på: Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Tab 2 7.0
Utvecklare: Red Winter Software
Pris: 7 kr (Android), 15 kr (iPhone)
 
 
 
En andra åsikt av Jennah:
Dungelot är ett trevligt spel som kommer lika snabbt som det går. Det finns inte tillräckligt mycket mål och mening med spelet för att det ska vara kul en längre stund, men så länge det är roligt är det roligt med stort R! Det är kul att hitta sin strategi för att undvika att dö och köra om allt - själv spelar jag med vikingen och säljer alla magier jag får fram tills de nivåerna kommer då jag verkligen behöver börja använda dem!
Betyg: 8/10

REGISTER - Filmrecensioner

Coraline - Kommande
Dumma Mej 2 (Betyg 9/10)
Flicka 2 (Betyg 7/10)
Hannah Montana the Movie - Kommande
The Lone Ranger (Betyg 8/10)
Lorax (Betyg: 8/10)
Nördprinsen (Betyg 6/10)
Tron: Legacy (Betyg 7/10)
Wallace & Gromit en strid på liv och bröd - Kommande
World War Z (Betyg 9/10)
 
 
 

REGISTER - Spelrecensioner

Android/iPhone
Beat the Beast (Betyg: 6/10)
Cooking Master (Betyg 5/10)
Crazy Cat - Kommande
Defender II (Betyg 8/10)
Delver (Betyg: 9/10)
Dungelot (Betyg: 8/10)
Farm Frenzy (Betyg 6/10)
Flying Hamster (Betyg 8/10)
Garfield's Defense 2 - Kommande
Garfield's Escape (Betyg 6/10)
Kingdom Rush (Betyg 9/10)
Kung Fu Rabbit (Betyg 8/10)
Minion Rush - Kommande
Monopoly Millionaire - Kommande
Muffin Knight (Betyg: 6/10)
Plants vs. Zombies (Betyg: 9/10)
 
Playstation Vita
Flying Hamster (Betyg 8/10)
Kung Fu Rabbit (Betyg 8/10)
 
Playstation 3
Flying Hamster (Betyg 8/10)
 
Nintendo DS
Ivy the Kiwi - Kommande
 
Nintendo 3DS
Zoo Resort 3D - Kommande
Epic Mickey: The Power Of Illusion - Kommande
Mario & Sonic At the London 2012 Olympic Games - Kommande
New Super Mario Bros 2 - Kommande
Paper Mario: Sticker Star - Kommande
 
Wii U
Kung Fu Rabbit (Betyg 8/10)